Ve své první roli Kurt Russell nakopl Elvise. Krále rokenrolu si tajně zahrál v nejmilovanějším filmu 90. let

Ve své první roli Kurt Russell nakopl Elvise. Krále rokenrolu si tajně zahrál v nejmilovanějším filmu 90. let
Kurt Russell – Elvis Presley (TV film) | American Broadcasting Company (ABC)
Chlapec na letišti má přirozeně radost, že za malou lest od Mikea obdrží pár dolarů. Kopanec do holeně s entuziasmem zvládne a po cizincově odchodu suše prohlásí „Dospěláci. Všichni jsou blázni.“ Pro Kurta Russella šlo o herecký debut v celovečerním filmu, který mu pomohl sehnat proslavený otec Bing Russell. Nedostal sice oficiální kredit v titulcích, ale zážitek s nejslavnější celebritou své doby je pro něj zpětně mnohem cennější.
Kurt Russell
Kurt Russell

Herec

7.4
Pro TCM přiznal, že v té době neměl ponětí, koho má vlastně nakopnout. Víc než hudba a filmy jej totiž bral baseball. Elegantní mladý muž na něj přesto zapůsobil. „Na holeni měl vycpávku. Při jednom pokusu jsem se trefil dost na kraj. Podíval se na mě – opravdu mi důvěřoval – a řekl ‚zůstaň na vycpávce‘. Byl to strašně milý chlap. Bylo mu 27 let,“ vzpomínal dnes legendární třiasedmdesátiletý herec, jenž měl hlavně v televizi stabilní práci od roku 1962. Zahrál si v seriálech Denis, postrach okolí, Uprchlík, Krycí jméno U.N.C.L.E. či The Travels of Jaimie McPheeters, kde navázal vřelý vztah s Charlesem Bronsonem. Roku 1969 si jej jako vycházející hvězdu na deset let pojistili u Disneyho, načež odstartoval plodnou spolupráci s Johnem Carpenterem.
Elvise dál popisoval jako „příjemného a dostupného“. Zpěvák prý oslovil přítomného Kurtova otce s prosbou, zda může nosit vlastní klobouk podobným stylem, jak to on razil ve westernovém seriálu Bonanza. Během natáčení Stalo se na světové výstavě však Russell poznal i odvrácenou stranu Elvisovy slávy, když zákulisí čelilo stále agresivnějším nájezdům zpěvákových obdivovatelů. Teenageři se prý vrhali na jeho auto a mladý Kurt uvažoval, jak se může tomu vlídnému muži něco takového zamlouvat. Z první ruky se tak dozvídal o tom, co obnáší být Elvisem Presleym.
Stalo se na světové výstavě
Stalo se na světové výstavě
Kurt Russell
3000 mil na útěku
3000 mil na útěku
Legenda rokenrolu zemřela roku 1977 a s jejími hudebními životopisy se rázem roztrhl pytel. Jedním z prvních hereckých představitelů byl příhodně právě Kurt Russell, jenž zazářil v Carpenterově tříhodinové minisérii Elvis. Hudební i taneční nadání mu nechybělo a daná role jej v sedmadvaceti letech posunula do pozice, kdy dívky pomalu začínaly obklopovat jeho automobil. S Carpenterem poté natáčel žánrové a kultovní filmy jako Útěk z New Yorku, Věc nebo Velké nesnáze v Malé Číně a stal se hvězdou na pomezí akčního hrdiny a respektovaného charakterního herce.
Mnozí netuší, že Elvise pomohl přivést k životu také v klasice Forrest Gump. Spolubydlícího s kytarou, jehož obličej skoro nespatříme, fyzicky ztvárnil Peter Dobson. Russell ovšem nazpíval pár veršů a nadaboval i krátký rozhovor s Forrestovou matkou (Sally Field). Poslední hercova asociace s Elvisem se váže na pozapomenutý heist movie 3000 mil na útěku, kde Russell a Kevin Costner hráli zpěvákovy impersonátory plánující vyloupení lasvegaského kasina. Film neměl valný úspěch, ale prozatím zpečetil Kurtovo zvláštní napojení na jednu z nejslavnějších osobností 20. století.
Podívejte se na žebříček nejlepších biografických filmů podle Kinoboxu.
zdroj: SlashFilm