Brad Pitt chtěl ztvárnit Kurta Cobaina. Jeho vdova odmítla a herec ji prý na oplátku nechal vyhodit z Klubu rváčů

Brad Pitt chtěl ztvárnit Kurta Cobaina. Jeho vdova odmítla a herec ji prý na oplátku nechal vyhodit z Klubu rváčů
Brad Pitt | Warner Bros.
Osmapadesátiletou herečku a zpěvačku Courtney Love proslavila její rocková kariéra či spolupráce s Milošem Formanem, jenž ji režíroval v oceňovaných životopisných snímcích Lid versus Larry Flynt a Muž na Měsíci. Ještě větší věhlas jí ale přineslo dvouleté manželství s ikonickým hudebníkem Kurtem Cobainem. Za frontmana kapely Nirvana se provdala roku 1992 a žila s ním až do jeho předčasné smrti v roce 1994. Řada konspiračních teorií si přitom pohrává s myšlenkou, že právě Love se podílela na jeho domnělé vraždě.

Konflikt nad zesnulou ikonou

brad-pitt-chtel-ztvarnit-kurta-cobaina-jeho-vdova-odmitla-a-herec-ji-pry-oplatkou-nechal-vyhodit-z-klubu-rvacu-2
Courtney Love a Kurt Cobain – dokument Kurt & Courtney | Capitol Films
Love přijala pozvání do WTF podcastu Marca Marona, kde vtipkovala o tom, že Kurt jí ruinuje život i po smrti. Narážela na údajnou kauzu ze zákulisí Klubu rváčů, který David Fincher natáčel s Bradem Pittem, Edwardem Nortonem a Helenou Bonham Carter roku 1999. Love tvrdila, že právě ona představila projekt Fincherovi, jenž ji obsadil do role Marly Singer. Na popud Pitta ale o úlohu přišla a nahradila ji Bonham Carter.
Před začátkem produkce ji totiž Pitt a režisér Gus Van Sant (Dobrý Will Hunting) oslovili ohledně biografie Kurta Cobaina, což odmítla. „Brada bych nenechala hrát Kurta,“ prozradila Love. V té době randila s Edwardem Nortonem, jenž následně přišel domů se slzami v očích a se špatnými zprávami. „Nemám dostatečnou pravomoc,“ vzpomínala Love na jeho slova, jimiž komentoval Fincherovo rozhodnutí, že Love o roli přijde.
K britské herečce prý Love necítí žádnou zášť a obdivuje ji, ale dodnes se na Klub rváčů nepodívala a vyčítá si tehdejší nedostatek prozřetelnosti. „Pořád mě štve, že jsem neprokázala žraločí instinkt. Měla jsem jim to odkývat a poslat je do háje až později. Byla jsem blbá,“ prozradila herečka Maronovi s tím, že za jejím vyhazovem jistě stál zhrzený Pitt.
Helena Bonham Carter
Klub rváčů | 1999 20th Century Fox
Slavný herec se ale nevzdal a ohledně Cobaina kontaktoval Love i v budoucnu. Tehdy mu prý vzkázala, že mu nedůvěřuje. „Děláš dobré filmy o sociální spravedlnosti, ale… Pokud nechápeš mě, pak nemáš pochopení ani pro Kurta,“ vzkázala Love Pittovi. Ten letos produkoval dlouho připravovaný životopisný portrét Marilyn Monroe Blondýnka a Cobain je jeho dalším vysněným projektem. Love dále prozradila, že podle jejího přítele a režiséra Camerona Crowea „byl Pitt seslaný na Zemi, aby ji kvůli Kurtovi pronásledoval“. A to už od roku 1996.
Historku Courtney Love ovšem zpochybnil zdroj blízký zákulisí Klubu rváčů. Nejmenovaná osoba webu Variety sdělila, že Love se účastnila konkurzu, ale nikdy ji neobsadili. „Nemohou vás vyhodit z práce, kterou jste nedostali. O rolích nerozhodují herci, nýbrž režiséři,“ tvrdí tento zdroj.

Obavy z konspirátorů a všetečných filmařů

Gus Van Sant roku 2005 natočil drama Poslední dny, které se volně inspirovalo koncem Cobainova života a v němž hudebníka ztvárnil Michael Pitt. Právě to, jak by oscarový herec Brad Pitt býval pojal Cobainovu biografii, zůstává tím nejzajímavějším. Pitt proslul pečlivým výběrem svých projektů a jako producent podporuje výrobu vyhraněných a umělecky ambiciózních snímků, například Zabití Jesseho Jamese zbabělcem Robertem Fordem nebo zmiňované Blondýnky. Ta sklidila vedle uznání také kritiku za cynické a drsné zmapování života Marilyn Monroe, které proniklo oblakem ikonizované hvězdy a odhalilo dost šokující a skandální věci.
Edward Norton, Brad Pitt
Klub rváčů
V případě Cobaina by Pitt pravděpodobně směřoval za podobným cílem. A to je to poslední, co by Courtney Love potřebovala. Její údajně negativní vliv na Cobainův život, který zahrnoval společnou závislost na heroinu a podle některých i zpěvákovo zabití, už ostatně rozebíralo několik knih či dokumentů. Roku 1998 šlo o dokument Kurt & Courtney a knihu Who Killed Kurt Cobain? The Mysterious Death of an Icon, proti nimž Love před vydáním veřejně brojila.

Kinolog: Marilyn Monroe týraná po své smrti. A s ní na Netflixu šíleným filmem i publikum

Snímek Blonde má dlouhých 160 minut. Většina diváků a divaček ho prý vypíná po 10 až 20 minutách. Je opravdu tak hrozný? To, že vadí „běžnému publiku“, se dalo předpokládat. Proč ho ale odmítají i ti náročnější a kultivovanější?