Od útlého dětství přijímala životní rány, ale nikdy se nevzdala. Našla šedesátiletá Demi Moore konečně štěstí?

Od útlého dětství přijímala životní rány, ale nikdy se nevzdala. Našla šedesátiletá Demi Moore konečně štěstí?
Demi Moore | Screen Media Films
Demi Moore se narodila 11. listopadu 1962 v Roswellu v Novém Mexiku na území USA. Otec její matku Virginii King opustil, ještě než se Demi narodila, takže dívka vyrůstala s otčímem Dannym Guynesem, po němž přejala příjmení. Demi trpěla šilhavostí, přes oko nosila pásku, trpěla dysfunkcí ledvin. Guynesovi se kvůli Dannyho práci neustále stěhovali, manželé se hádali a alkohol je vybuzoval k oboustranné agresivitě.
Kinobox v Edisonu: Získejte lístek na speciální promítání komedie Grand Prix se Štěpánem Kozubem a Kryštofem Hádkem
Filmy3. 11. 2022
Kinobox v Edisonu: Získejte lístek na speciální promítání komedie Grand Prix se Štěpánem Kozubem a Kryštofem Hádkem
Demi byla přelétavá, nestálá, přejímala rušivé vlivy nestabilního rodinného zázemí. Důležitým momentem bylo přestěhování do města filmového průmyslu Los Angeles, kde se potkala s Nastassjou Kinski, dcerou slavného herce Klause Kinski. Na její popud se v pouhých šestnácti letech vydala do Evropy, aby se věnovala modelingu. Řada jejích fotografií byla v té době publikovaná jen v evropských magazínech, a když se Moore proslavila u filmu, převzal je i severoamerický tisk, včetně aktů.
Demi Moore
Demi Moore
Roku 1979 se Demi poprvé provdala, vzala si rockera Freddyho Moorea, jehož příjmení má dodnes (manželství jim vydrželo čtyři roky). V roce 1980 spáchal Demiin otčím sebevraždu. Předtím Moore nevěděla, že nebyl jejím biologickým otcem, tudíž je otázkou, zda by se o tom nebýt tragické události vůbec dozvěděla.
Jejím filmovým debutem byla role v teenagerském melodramatu Choices (1981). Popularitu Demi Moore zajistila soap opera General Hospital (vysílala se od roku 1963), kde zastala úlohu Jackie Templeton. Roku 1985 zazářila ve vztahovém a existenciálním dramatu Joela Schumachera Eliášův oheň. Mimo plátno střídala partnery, oddávala se drogám.
Režisér Schumacher jí promlouvil do duše, aby se šla léčit. Ve druhé polovině 80. let si Demi Moore odskočila s hercem Brucem Willisem do Las Vegas, kde se vzali a vytvořili ikonický hollywoodský pár. Byla to mimořádná událost, obřad stál skoro milion dolarů a provázel jím slavný rokenrolový zpěvák Little Richard. Demi Moore a Bruce Willis spolu formálně žili do roku 1998, z manželství mají tři dcery.
Demi Moore, Patrick Swayze
Duch | Paramount Network
Mimořádný dopad měl na kariéru Demi Moore snímek Duch (1990), kde se objevila po boku Patricka Swayzeho a Whoopi Goldberg. V romantickém dramatu si zahrála truchlící přítelkyni, jejíhož přítele (Patrick Swayze) uprostřed noci zastřelil pouliční zloděj. Demi Moore stála za jednou z nejerotičtějších filmových scén, vymyslela sekvenci, v níž se s Patrickem Swayzem svádí v keramické dílně.
Ohromující úspěch filmu zajistil Demi pozornost publika, kritiky i bulváru. Vedle filmů pochybné kvality na sebe Moore strhávala pozornost například tím, že se nechala pro časopis Vanity Fair vyfotit nahá v pokročilé fázi těhotenství.
Skandální odhalení (1994) na sebe upozornilo tématem sexuálního zneužívání na pracovišti, Striptýz (1996) explicitní erotikou. Ostatně za tuto roli Demi Moore obdržela hned dvě anticeny Zlatá malina. To zopakovala s rolí v G.I. Jane (1997), kvůli níž si ostříhala vlasy a v roli vojenské důstojnice čelila nejen namáhavému výcviku, ale také mužské povýšenosti a předsudkům. Na sklonku 90. let, kdy Moore ve velkém sklízela Zlaté maliny (v devadesátkách obdržela hned čtyři), se vrhla i na roli producentky (Austin Powers: Špionátor, Austin Powers: Špión, který mě vojel).
Demi Moore, Ridley Scott
G.I. Jane | Disney
Do 21. století vplula již bez Bruce Willise a pro filmové publikum si zvolila těžký kalibr, dvojroli v psychologickém dramatu V moci snů. Roku 2003 začala chodit s o patnáct let mladším hercem Ashtonem Kutcherem, za nějž se o dva roky později provdala (žili spolu do roku 2011). Herecky se Moore nevyhýbala komediím (Jonesovi), dramatům (Mr. Brooks) ani romantickému žánru (Blind). Mohli jste ji vidět v seriálu Brave New World (2020) nebo v pandemickém multižánrovém snímku Songbird (2021).
Demi Moore, Alec Baldwin
V romantickém snímku Blind si Demi Moore zahrála spolu s Alecem Baldwinem.
Herecká hvězda Demi Moore nejjasněji zazářila v první polovině 90. let 20. století. Její život stíhaný těžkým dětstvím, bouřlivým mládím, výměnou partnerů a pozlátkem slávy se teď znovu obrací k lepšímu.
Roku 2019 se vytasila se vzpomínkovou knihou Inside Out (česky Život na ruby). Čtenáře a čtenářky nechala nahlédnout do svého soukromí a nitra pochybující ženy, která se snaží smířit s faktem, že stárne. V knize projevuje rozpaky nad tím, zda byla dost dobrá jako žena, matka, herečka. Vyústilo to v závislost na drogách, alkoholu a v problematickém přijetí vlastního těla. V knize popisuje, že formativní pro ni bylo její dětství a komplikovaný vztah s matkou.
Od letoška je Demi ve svazku s o čtrnáct let mladším šéfkuchařem Danielem Hummem, jehož podnik Eleven Madison Park patří mezi světové špičky gastronomie. Na svého slavného exmanžela Bruce Willise ale ani v jeho těžkých chvílích, když začal trpět degenerativní mozkovou chorobou, nezanevřela. Dokládá to například instagramový příspěvek z letošních Willisových narozenin.
A jak se Demi cítí jako čerstvá šedesátnice? „Je to osvobozující pocit,“ svěřila se na sociálních sítích. „Když si ale vzpomenu na mou babičku, tak mi přijde, že už se prostě smířila s tím, že je stará. Já se ale hned v několika ohledech cítím mnohem lépe než kdykoli předtím,“ dodala dnešní jubilantka.
zdroje: IMDb, ČSFD, Wikipedia, Osobnosti.cz, Runawayonline, čtidoma.cz

Kinolog: Jak moc musel Adam Mišík fetovat, aby mohl hrát dealera?

Snímek BANGER. je spíš komedie, která se až ke konci překlopí v drama. Možná nejlepší český film roku je natolik propojený s hudbou, že i celá recenze je tentokrát hlavně hudební.