Jak moc výjimečný je pro Hollywood Leonardo DiCaprio? Slavný kolega to vystihl ve vší upřímnosti

Jak moc výjimečný je pro Hollywood Leonardo DiCaprio? Slavný kolega to vystihl ve vší upřímnosti
Nespoutaný Django | The Weinstein Company
Hereckou dráhu Christiana Balea lze považovat za vysněnou. Už ve dvanácti letech se blýskl ve válečné Říši slunce Stevena Spielberga a od roku 2000, kdy zaujal metodickým výkonem v thrilleru Americké psycho, patří k hollywoodské herecké elitě. Režisérka Amerického psycha Mary Harron se v rámci režisérského komentáře na DVD dokonce nechala slyšet, že Bale se naučil potit na povel. Když se tedy inkriminovaný záběr točil vícekrát, hercovi na čele vyrašily krůpěje potu vždy v tentýž moment.
Bale se poté proslavil hlavně rolí Batmana / Bruce Waynea v komiksové trilogii Christophera Nolana, potažmo svými vyčerpávajícími fyzickými proměnami. Pro filmy jako Mechanik nebo Fighter shodil i přes dvacet kilo, zatímco ve Špinavém triku či životopisném dramatu Vice jsme jej mohli vidět s břichem jako almara. Mnozí jej považují za nejlepšího herce své generace, jenž má doma Oscara za Fightera a který další tři nominace neproměnil.
Americké psycho
Americké psycho | Lionsgate
V novém rozhovoru pro GQ ovšem Bale, který se 3. listopadu představí ve hvězdně obsazené kriminálce Amsterdam, vlastní postavení zpochybnil na úkor ještě věhlasnějšího a obdivovanějšího kolegy. Vždy se prý krčil ve stínu Leonarda DiCapria, jenž byl jako první zvažovaný i pro Americké psycho a který údajně odmítl rovněž úlohy v Matrixu či v Hříšných nocích.
„Jakoukoli roli můžete dostat jen tehdy, když ji on předtím odmítne,“ prohlásil Bale na adresu DiCapria. „Je lhostejné, co vám ostatní řeknou. Nezáleží na tom, jak přátelské vztahy máte s režiséry. Všichni ti, s nimiž jsem v minulosti mnohokrát pracoval, vždycky nabídli všechny tyhle role nejprve jemu,“ řekl herec.
Bale, jenž se rovněž brzy představí v mysteriózním thrilleru Scotta Coopera Bledé modré oko, obdivuje DiCapria za diskrétnost, s níž si role vybírá. Nikoho přitom nepřekvapí, že většinou dává přednost slavným režisérům jako James Cameron (Titanic), Steven Spielberg (Chyť mě, když to dokážeš), Quentin Tarantino (Tenkrát v Hollywoodu) a samozřejmě Martin Scorsese, s nímž natočil už pět filmů. Šestý, historické drama Killers of the Flower Moon, bude mít premiéru příští rok.
Christian Bale
Mechanik | Paramount Network
„Vše, do čeho se pustí, si může svobodně vybrat. A dobře pro něj, je fenomenální,“ nešetří komplimenty Bale, jenž má prý do podobné pozice daleko. „Dokážete si představit, jak jsem vděčný za jakoukoli práci? Nemám nárok dělat to, co on. A vlastně bych ani neprahl po takové publicitě,“ pokračoval herec, o jehož soukromí se toho skutečně moc nepíše.
Christian Bale si rád vybírá i menší nezávislé projekty, v nichž může zkoumat různá témata a psychologii svých postav víc do hloubky. Namátkou jmenujme western Nepřátelé, kde předvedl svůj možná nejsilnější výkon založený na niterné mimice a zvolna ventilovaných emocích zlomeného, leč stále zásadového muže.
Leonardo DiCaprio, Lily Gladstone
Zabijáci rozkvetlého měsíce | CinemArt
Na rozdíl od DiCapria se rovněž nebrání superhrdinským filmům a po Temném rytíři si zahrál také záporáka Gorra v letošní marvelovce Thor: Láska jako hrom. Tuto roli v poněkud ztřeštěném snímku možná přijal právě proto, že na DiCapria si hrát nemůže a vděčně sbírá i ty herecké drobky, pro které se Leo nechce shýbat. „Chovám podezření, že takřka každý jeho vrstevník v Hollywoodu vděčí za svou kariéru jemu a jeho odmítání libovolných projektů,“ uzavřel Bale svůj pohled na výjimečnost Leonarda DiCapria.
zdroj: GQ

Kinolog: Jakmile je to Číňanka, je podezřelá! Co by jinak dělala v Koreji, pane rado?

Filmy z Jižní Koreje se vyznačují tím, že jen málokdy mají jeden žánr. Proto je Podezřelá nejen krimi thrillerem, ale i romancí a komedií. A stejně jako předcházející díla režiséra Parka Chan-wooka (Old Boy, Komorná) jde o podmanivou výtvarnou podívanou.