Nepouštějte se. Napínání lana nikdy nebylo tak děsivé jako v novém hororu s Halle Berry

Nepouštějte se. Napínání lana nikdy nebylo tak děsivé jako v novém hororu s Halle Berry
Never Let Go | Lionsgate
„Ti chlapci za deset let života nikdy neopustili dům, v němž se narodili,“ popisovala Halle Berry svůj nadcházející projekt na letošním CinemaConu. Roli přijala díky své vášni pro adrenalin, zálibu má ostatně v bojových sportech a na Netflixu si sáhla na fyzické dno ve filmu Modřiny z roku 2020. „Pro chlapce to bylo okamžitě děsivé prostředí. Bylo výzvou realisticky znázornit, jaké to musí být. Jak vypadá mateřství uprostřed lesů, kde kolem vás není živá duše?,“ pokračovala sedmapadesátiletá držitelka Oscara za drama Ples příšer.
Never Let Go
Never Let Go
AI
66%
Horor od producentů Stranger Things a sci-fi Příchozí si podle ní vyžádal metodický přístup. Učila se technikám přežití ve volné přírodě, postavy přežívají ve světě bez elektřiny a jídlo si musí obstarávat pěkně postaru. Kromě toho ji lákal samotný žánr, k němuž má prý blízko, a vlastní zkušenosti s výchovou dvou dětí. „Podobné úlohy mě přitahují od té doby, co jsem se před šestnácti lety poprvé stala matkou. Tenhle film mi připomněl, jak bych vlastním tělem chránila své děti. Často se říká, že bychom pro vlastní děti schytali kulku. A co takhle bodnutí nožem?“
Never Let Go: trailer | Lionsgate
Pocit rodinného ohrožení a nalomené pospolitosti udává dramatický ráz traileru, který vábí na napínavý survival zážitek s emočním přesahem. Kolektiv, který přežil zánik civilizace, tentokrát svazuje zase jiný aspekt tajuplné zlé síly. Zlověstně praskající natahované provazy jsou pro trojici hrdinů spojením s deprimujícím azylem, který se po letech chtě nechtě stává vězením. A když děsivé přízraky neznámého původu lákají jednoho ze synů do rozlehlého neživotného světa, pro osamělou matku bude těžké sjednat si pořádek. Nebezpečí číhá za lesním porostem, pod verandou i ve studních, přičemž pravidlo přežití je jasné – zatímco v Tichém místu se nesmělo promluvit a horor V pasti zakazoval otevírat oči, zde platí slogan „nikdy se nepouštět“.
Zatím si musíme počkat, do jaké míry ovlivní inscenaci a směr vyprávění nadpřirozený aspekt. Alexandre Aja se proslavil spíš fyzickými krváky jako Noc s nabroušenou břitvou, Kořist a hlavně Hory mají oči z roku 2006, kde ze sedmdesátkového námětu Wese Cravena vytěžil elektrizující smršť napětí a kreativních nápadů. Umí ale i zamotat hlavu a znervózňovat méně okázale, což dokazují horory Zrcadla či Kyslík. Never Let Go pro něj napsali scenáristé Kevin Coughlin a Ryan Grassby, kteří celovečerní tvorbu jen lízli s thrillerem Útěk za snem. Nevíme tudíž, co od nich očekávat, a to platí i pro vždy překvapujícího Aju – kdo by ostatně zapomněl na jeho neurvale zábavnou poloparodii Piraňa 3D? Tenhle člověk má hororové řemeslo v malíku a Never Let Go má reálnou šanci na úspěch, pokud se příliš nenechá strhnout nabízenými klišé.
Prohlédněte si žebříček nejlépe hodnocených hororů podle uživatelů a uživatelek Kinoboxu, který můžete ovlivnit vlastním hodnocením.
Zdroj: The Hollywood Reporter, Lionsgate