Další triumf nejoriginálnějšího filmaře. Hvězdné Asteroid City sklízí převážně chválu

Další triumf nejoriginálnějšího filmaře. Hvězdné Asteroid City sklízí převážně chválu
Asteroid City | Focus Features
Asteroid City pojednává o zapadlém městečku v poušti, kam se po dopadu meteoritu sjíždí lidé nejrůznějších oborů a povah. Anderson jako tradičně preferuje odlehčenou náladu a už v traileru nezapře své obvyklé trademarky včetně produkčního designu, který často evokuje dvojrozměrný prostor, vtipných dialogů a zapojování animace. A také hvězdného obsazení, které tentokrát tvoří například Tom Hanks, Scarlett Johansson, Margot Robbie, Steve Carrell nebo Edward Norton.
Asteroid City
Asteroid City
  • Google Play
  • O2 TV
  • Rakuten
  • +2
61%
Snímek patří vedle pátého Indiana Jonese a Scorseseho Killers of the Flower Moon k největším premiérám letošního festivalu v Cannes. Premiéra proběhla za účasti tvůrců a první kritické ohlasy naznačují, že 22. června se v tuzemských kinech můžeme těšit na další Andersonův nenapodobitelný skvost. Web Rotten Tomatoes zatím eviduje 19 recenzí, z nichž pouze tři otáčí palec dolů. Průměrné skóre filmu tak činí nadějných 84 %.
Recenzenti a recenzentky nenechávají na pochybách, že milovníci Wese Andersona si přijdou na své a užijí si jeden z jeho nejoriginálnějších a nejlepších filmů. Podle Jo-Ann Titmarsh z London Evening Standard režisér vypráví ještě rozměrnější a ambicióznější příběh než obvykle. Opět je novátorský a Richard Lawson z Vanity Fair tvrdí, že v nejsilnějších momentech si připadáme, jako bychom poprvé zakoušeli libovolný film Wese Andersona. Další spokojené hlasy zdůrazňují režisérovy nepolevující formální vrtochy, skvělé herce a herečky a zjevnou nevyčerpatelnost Andersonovy tvůrčí metody, která se zde posunula na novou úroveň.
Asteroid City: trailer, české titulky | CinemArt
Rezervovanější reakce chválí vizuální stránku filmu, ale žehrají na komplikované a odtažité vyprávění. Steve Pond z TheWrap soudí, že jde o režisérův nejméně pohlcující snímek, a Owen Gleiberman z Variety upozorňuje, že Asteroid City je určené výhradně nejzanícenějším fanouškům a fanynkám Andersona. Podobné výtky už ostatně směřovaly na jeho předchozí projekt Francouzská depeše Liberty, Kansas Evening Sun, v němž proplétal několik tematicky i stylem odlišné příběhy.
Mezi nejoblíbenější režisérova díla dosud patří například Grandhotel Budapešť, Fantastický pan Lišák nebo Taková zvláštní rodinka. Asteroid City, v němž zapojuje motivy studené války, sci-fi a hodnot americké rodiny, se zřejmě stane jeho další klasikou.

Kinolog: Svět se zbláznil, Kleopatra je černoška! Komu praskají žilky z Netflixu?
Ostatní21. 5. 2023
Kinolog: Svět se zbláznil, Kleopatra je černoška! Komu praskají žilky z Netflixu?