Nejpalčivější otázku kinematografie zodpověděla věda. Jack na konci Titanicu prostě musel zemřít

Nejpalčivější otázku kinematografie zodpověděla věda. Jack na konci Titanicu prostě musel zemřít
James Cameron, Kate Winslet a Leonardo DiCaprio – Titanic | Paramount Network
Titanic v těchto dnech slaví 25 let od své premiéry a společně s Avatarem, Jihem proti Severu a Star Wars: Novou nadějí tvoří se započtením inflace čtveřici nejvýdělečnějších filmů všech dob. Katastrofický trhák Jamese Camerona posbíral 11 Oscarů a obsahuje spoustu scén, které ostatní filmaři s oblibou citují či parodují. Zvláštní pozornosti se přitom dostává nejemotivnějšímu momentu, kdy se Jack (Leonardo DiCaprio) po potopení lodi obětuje a na plovoucích dveřích nechá přežít Rose (Kate Winslet).
Jackův skon patří k těm nejsmutnějším v dějinách kinematografie. Ne nadarmo se cyničtí diváci a divačky chlubí, že „nebrečeli ani u Titaniku“. Vedle emocí ale daná scéna budí také pochybnosti, neboť mnoho lidí soustavně poukazuje na to, že na dveřích bylo evidentně dost místa pro oba.
Titanic
Titanic | 20th Century Fox
Cameron momentálně promuje druhý díl Avatara s podtitulem The Way of Water, jehož podstatná část se znovu odehrává ve vodě, a hodlá s konečnou platností dokázat, že Jack zkrátka musel zemřít. „Uskutečnili jsme vědeckou studii, abychom tu věc jednou provždy uložili k ledu,“ řekl oscarový režisér pro Postmedia. „Proběhla forenzní analýza s expertem na hypotermii (podchlazení), jenž znovu sestavil raft z filmu. V únoru o tom natočí malý speciál,“ pokračoval Cameron.
„Oslovili jsme dva kaskadéry se shodnými tělesnými proporcemi jako Kate a Leo, dali jsme na ně senzory, uložili je do ledové vody a za použití různých metod jsme testovali, zda by mohli přežít. Vyšlo nám z toho, že v žádném případě nemohli ne oba. Pouze jeden z nich,“ zdůraznil tvůrce Terminátora a Vetřelců, podle něhož si Jackovu smrt žádalo i téma příběhu. „Musel zemřít. Jako Romeo a Julie. Je to film o lásce, sebeobětování a smrtelnosti. Láska se měří obětí,“ vysvětlil.
Titanic se v únoru dočká znovuuvedení v kinech na počest 25. výročí. V téže době pak vyjde tento vědecký speciál na National Geographic, s nímž Cameron dlouhodobě spolupracuje. „Možná za dalších 25 let to už nebudu muset řešit,“ uzavřel se smíchem režisér, jenž musí všemožné úvahy o Jackově smrti soustavně vyvracet.
Objevily se například názory, podle nichž se měla pod raft připevnit záchranná vesta, která by zlepšila jeho nosnost a rovnováhu. To Cameron roku 2017 pro Daily Beast zpochybnil s tím, že v oceánu o teplotě -2 stupně Celsia, jak tvrdí rozšířené studie, by nikoho nenapadlo sundat si vestu a několik minut s ní pod vodou manipulovat.
Kate Winslet, Leonardo DiCaprio
Titanic | 20th Century Fox
Pochyby přesto vyjádřili i samotní herci a Kate Winslet se u Jimmyho Kimmela nechala roku 2016 slyšet, že by se na raft určitě vešli oba. Cameron pro Postmedia přiznal, že mohl učinit jiné umělecké volby, ale Jack zkrátka zemřít musel. A jelikož je režisér technický typ, nadcházející vědecké vysvětlení se dalo očekávat.
Jak na „nejkontroverznější“ blockbusterový moment historie pohlížíte vy?

Kinolog: Avatar 2 je nejlépe udělaný film všech dob. Proč to většina lidí neuvidí?

Po 13 letech přichází pokračování 3D sci-fi Avatar. Je podobně technicky revoluční jako jednička, ale rozdílů si všimne jen trénované oko. Nadšení brzdí, že i druhý díl vychází z podobně problematických dějových konceptů.