Kontroverzní dílo, které zakazovali hrát. Satira o Andreji Babišovi je nyní online

Kontroverzní dílo, které zakazovali hrát. Satira o Andreji Babišovi je nyní online
Andrej Babiš | Getty Images/Gabriel Kuchta
Inscenace Boss Babiš si podává Babišův proslulý marketing plný koblih, Čapí hnízdo, nákup médií i privatizaci Unipetrolu. „Je bohatej, nebude krást, to je jako argument, je tlustej, nebude žrát,” hlásí jeden z herců Divadla RePublika za výbuchů smíchu sálu plného diváků. Představení nabízí detailní shrnutí politického dění v Česku během posledních let kolem Akce nespokojených občanů 2011 (ANO). Divadlo RePublika dokazuje, že námětů na satirické divadlo je pořád dost.
Boss Babiš
Boss Babiš
Divadelní hra vychází ze stejnojmenného bestselleru investigativního novináře Jaroslava Kmenty z roku 2017. Proč právě titul Boss? Kmenta má jasno: „Je to takový český Don Corleone. Ať se snaží vypadat jako ctihodný politik či byznysmen, v mých očích bude navždy zapsán jako jistý druh kmotra. Praktiky v byznysu a chování v politice tomu odpovídají.“ Když za ním přišel autor scénáře Jan Nosek Novák s nápadem divadelní hry, rozhodl se mu dát volnou ruku: „Poslal mi pracovní verzi scénáře, přečetl jsem první dvě stránky a odložil to s tím, že se na to nemůžu dívat pohledem novináře zaměřeného na fakta. Ať to radši udělají po svým, oni jsou odborníci na humor a divadlo. To, že jsem to vlastně nečetl, jsem jim řekl až po premiéře,” vzpomíná Kmenta s úsměvem na tváři v rozhovoru pro Dramox.
Ze satirické adaptace byl novinář nakonec nadšený. Nejvíce dokázal ocenit právě to, jak tvůrci zvládli mnohdy mrazivá fakta proměnit v třaskavou komedii. Není divu, že hra vyvolala nejen velké diskuze, ale zaznamenala také úspěch. A to mnohem větší, než například sám autor tušil. „Čekal jsem, že to bude mít úspěch v Praze a velkých městech, ale překvapilo mě, že se z toho stal fenomén. Líbilo se mi, jak reagovalo publikum, a jsem rád, že díky této divadelní hře se můžou lidé dozvědět těžkou látku – zákulisí světa Andreje Babiše – ve vtipné a satirické podobě,“ dodává Kmenta.
Boss Babiš: trailer | Dramox
Plán na adaptaci vyšel z hlavy ředitele Divadla RePublika Jana Julínka, který přišel s nápadem za autorem scénáře Janem Noskem Novákem. Podle scenáristy byl největší háček v tom, jak ztvárnit pavučinu firem, které Andrej Babiš utkal a přetransformovat informativní formu knihy do divadelně atraktivního celku. „Jardova kniha je didaktická, ke dramatizaci je vhodná asi jako jízdní řád, takže vybrat z těch 5 000 kauz, o kterých se tam mluví, alespoň čtyři, bylo nesmírně těžké. Nejtěžší bylo najít lidskou linku, ve které by se mohl najít i divák, který se tolik v politice neorientuje. Ale myslím, že se nám to povedlo a podařilo se nám diváky dostatečně vyděsit,“ vysvětlil Nosek.
Představení zaznamenalo úspěch a tvůrci ho začali nabízet do kulturních zařízení po celé republice. Jenže zde narazilo vedení divadla na problém, v mnoha městech totiž dostali stopku a zákaz zde představení hrát. Podle zjištění reportérů z pořadu 168 hodin nešlo o náhodu. Stopku totiž vystavila města, v nichž vládlo ANO. I přes politické zákazy se ale nakonec hra dočkala 100. reprízy a pozitivních kritik. Populární satira navíc brzy dorazí i do vybraných kin. Stejně jako další divadelní záznamy, i představení Boss Babiš uvedou vybraná česká kina ve spolupráci s divadelní platformou Dramox.
Podívejte se také na žebříček nejlepších divadelních adaptací podle Kinoboxu.
Zdroj: Dramox