Hoří, má panenko

82%
Hoří, má panenko
Observačním stylem nasnímaná komedie se soustředí na hasičský bál a množství absurdních figurek, v kterých se zrcadlí tuzemská nátura. Samotný příběh je ohraničený zmiňovaným plesem. Začíná před plesovou poradou, kde se hasiči domlouvají na nadcházejících bodech večerního programu, následuje akce samotná a končí se kocovinou nasáklým ránem v troskách požárem zničeného domu nebohé děda.  Ústřední slavností proplouvají jednotlivé linie (hledání královny krásy, řešení rozkradené tomboly, předání hasičského vyznamenání), které jsou anekdotickými mikroudálostmi, v jinak dokument evokujícím záznamu. Snímek představuje hutný počet různorodých postav, z nichž do popředí staví několik výrazných individuí z řad hasičů (předseda, “výbor” pro hodnocení žen, strážce výherních cen. Tvůrčí trio jde po zachycení esence samotné akce a nechává děj organicky plynout, tak aby působil “jako ze života”, čemuž je podmíněná i formální stránka, která na sebe neupozorňuje.



Brenan88
Brenan88
47 083 bodů
5.5
Formanovi se to podařilo všechno zachytit tak věrohodně,až je mi z toho zle. Ukázal tu naši typickou českou povahu v celé své krase. Ať už se jednalo o rozkradení tomboly,nebo hořící dům a hospodského,který u toho prodával pivo. Herci/neherci hráli výborně,ale film na mně i přesto neudělal nějaký hlubší dojem.
Pete69
Pete69
29 372 bodů
4.5
Tento film patří k tomu horšímu, co Miloš Forman natočil. Je to jen můj názor. Film je nudný, až moc surový, kromě rozkradení tomboly a požáru domu vysloužilého hasiče se tam nic neděje. O hereckých výkonech neherců mluvit nebudu, to by bylo zbytečné. Prostě pro mě tento film natočen nebyl..
xxmartinxx
xxmartinxx
22 268 bodů
10
Očividně bych si měl nějaké filmy, které myslím, že znám dobře, připomínat častěji. Hoří, má panenko na mě teď fungovalo o několik řádů lépe, než když jsem to viděl naposledy před lety. Vynikající, vtipná, zdrcující a dodnes platná ukázka toho, jací my Češi jsme.


Dodatečné informace

Původní název:
Hoří, má panenko (více)
  • Itálie Hoří, má panenko
  • Itálie Al fuoco pompieri!
  • Itálie The Firemen's Ball
Premiéra v ČR:
15. 12. 1967
Země původu:
Itálie, Československo, Česká republika, Slovenská republika

Podobné


Powered byJustWatch