Limonádový Joe aneb Koňská opera

83%
Limonádový Joe aneb Koňská opera
Bláznivý příběh je vtipnou parodií na klišé a stereotypní schémata špatných literárních a filmových kovbojek. Režisér Oldřich Lipský ji zrealizoval s velkou znalostí westernového žánru a k divácké atraktivnosti přispělo užití hudebního doprovodu a parodických písniček.



Brenan88
Brenan88
47 083 bodů
7.5
Československá klasika,která ani po letech neztratila nic ze svých kvalit. Jen u málokterého filmu se nasměji tak jako v případě Limonádového Joeho. Tolik pamatných scén a hlášek v žádném jiném filmu neuvidíte. Navíc ta technická stránka filmu je neodolatelně kouzelná.
Psisko59
Psisko59
32 827 bodů
9.5
"Čistota, nevinnost - jaké to pokroutky pro zpustlíka mého formátu!" - "Trpím - a přece vám žehnám!" "Toto je Kojot Kid, toto Pancho Kid ... Nestojím o vaše kydy!" "Smrdutý oposume! Řekni to ještě jednou! Tuplovaný oposume!" "I Lou chce být jiná, lepší ... Ano - chci otevřít vykřičený dům, kde by se podávala jen Kola-Loka! Bůh vám žehnej, dcero!" "Takhle nehraje gentleman! Takhle hraje gentleman s darebákem!" "Hnusný chlípníku! Chlípný hnusníku!" "Tumáš, perfidní rachomejtle!" "Ubohé děvče - již jsi dotornádovalo!" "Rány, vředy, kuří oka - vše vyléčí Kola-Loka!" "Ne tak, synu - náš obchod potřebuje talenty všeho druhu! Padouch nebo hrdina - všichni jedna rodina!" Opravdová oslava češtiny - jenom v nadávkách naprosto excelentní. Také italský spaghetti western začínal jako parodie, aby se časem stal klasikou parodovaného žánru - a Brdečkův a Lipského Limonádník je po právu kultovní českou klasikou se vším všudy: špičkové herecké obsazení (jen škoda, že Jiřímu Kodetovi matička pokazila obsazení do titulní role) - Schoberová, Kopecký, Deyl, Fialová, Fiala (ten za klavírem), Effa, Matuška a fenomenální Hlinomaz - parádní hudební složka od podkresů po jednotlivé písničky (Horácova píseň, Whisky, to je moje gusto, V Lincolnu loňskýho roku, Když v baru houstne dým, ...), skvostné parodické výtvarné tónování dle nálady (z nouze ctnost pro nedostatek materiálu), nápadité gagy (Hradčany jako fata morgána, závěrečná scéna na hřbitově od všeobecného zmrtvýchvstání až po objevy ložisek nafty a zlata a několik skvělých reklamních sloganů), výtvarná složka filmu s perfektními citacemi amerických westernů ... Dá se vidět posté a pokaždé objevíte něco nového (třeba nápisy na náhrobcích hřbitova).
Pete69
Pete69
29 308 bodů
7
Klasika, jako noha. Velice povedená parodie na westerny. Vůbec se nejedná o čistou destrukci, či zesměšnění Americké tvorby, proto film přetrval dodnes bez ztráty kreditu... je to decentní parodie se skvělými herci, kterým to sedlo a legend je na světě. Barevný filtr snímku také pomohl.

Dodatečné informace

Původní název:
Limonádový Joe aneb Koňská opera (více)
  • Československo Limonádový Joe aneb Koňská opera
  • Československo Lemonade Joe
Premiéra v ČR:
16. 10. 1964
Distributor:
AČFK
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Čeština:
Limonádový Joe aneb Koňská opera je dostupný s českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch