Po 118 dnech v Hollywoodu skončila herecká stávka. Co se mění?

Po 118 dnech v Hollywoodu skončila herecká stávka. Co se mění?
Bryan Cranston hovoří na demonstraci stávkující herecké asociace SAG-AFTRA na Times Square. | Getty Images
Poté, co 27. září po 148 dnech skončila scenáristická stávka, nyní končí i stávka herecká, když se herci a herečky 118. den dohodli s představiteli studií na schůdných podmínkách. SAG-AFTRA začala stávkovat kvůli neférovým podmínkám. Umělci a umělkyně neměli přístup ke statistikám sledovanosti snímků streamovacích platforem, ve kterých vystupují, a nemohli tak pro budoucí projekty a potenciální nabídky vykazovat relevantní data. Na streamovacích platformách neexistovala obdoba tantiém a velkým předmětem debat bylo i využití umělé inteligence, která měla v mnoha případech herce a herečky zastoupit, což už Disney uplatnil v teenage komedii Prom Pact, kdy komparz v hledišti při basketbalovém zápase nahradil právě uměle vygenerovanými osobami.
Obě strany spolu uzavřou smlouvu na následující tři roky. Stávka oficiálně skončí s úderem čtvrteční půlnoci amerického času. Navrhnuté podmínky pak poputují ke schválení. Veškeré podrobnosti zatím bohužel nevíme, lze je očekávat v nadcházejících dnech. Konkrétní podmínky budou klíčové a určí pomyslného vítěze. Dle aktuálních zpráv je však jasné, že se budou zvyšovat honoráře, umělci a umělkyně obdrží finanční bonusy z projektů na streamovacích platformách a stanovená bude i regulace AI. Dohoda zároveň zahrnuje vyšší příspěvky na zdravotní a důchodové pojištění či kompenzační bonus pro komparz.
stávka
scenáristická stávka v Hollywoodu | Andrew Lichtenstein
AMPTP ve svém prohlášení zmiňuje, že se jedná o nejvyšší zvýšení bonusů pro SAG-AFTRA v historii, nejvyšší zvýšení minimálních mezd za posledních 40 let, zbrusu nové podmínky a ustanovení v oblasti streamovacích platforem. Asociace vyjadřuje nadšení z prozatímní dohody a těší se, až všichni společně budou moci pokračovat ve vyprávění velkých filmových příběhů. Je však nutno zmínit, že současná dohoda je pouze předběžná a její podmínky se stále můžou po hlasování představenstva SAG-AFTRA změnit. Přesné znění aktuálního kontraktu se odhalí v pátek po zmiňované schůzce členstva.
Gratulace připojily scenáristické odbory s výstižným heslem „když jsou pracovníci a pracovnice semknutí, vždy vyhrají!“ Zároveň nezapomněly zmínit, že obě stávky byly jen prvním krokem v dlouhodobé snaze o neustálé zlepšování podmínek a adaptaci na současnou dobu. Na filmové a seriálové placy se tak navrátí tisíce herců a hereček, studia přestanou finančně krvácet a rozjedou se pozastavené projekty, například Deadpool 3 či Gladiator 2. Hvězdy budou opět pózovat na červených kobercích a propagovat nadcházející tituly.
Obě stávky otřásly Hollywoodem v základech a konečně daly sterilní svět plný vykořisťování do pohybu. Ukazují, že je důležité bojovat o změnu, a doufejme, že inspirují i ostatní odbory, jež mají nepřijatelné pracovní podmínky, což je případ třeba VFX artistů a artistek. V následujících dnech tedy budeme sledovat zveřejněné konkrétní podmínky, stejně jako vývoj událostí, které ukazují, že vyjednávání se studii jsou během na dlouhou trať.
zdroje: The Hollywood Reporter, The Guardian, Associated Press. IndieWire