Kinolog: Základní instinkt obsahuje vraždící lesby, litry spermatu a vtipy na úkor Hollywoodu

Kinolog: Základní instinkt obsahuje vraždící lesby, litry spermatu a vtipy na úkor Hollywoodu
Základní instinkt | TriStar Pictures

Režisér Paul Verhoeven přišel do Hollywoodu z Holandska, kde byl zvyklý natáčet sexuálně otevřené filmy. V Hollywoodu se nejprve pokusil uspokojit tamní poptávku po násilí (Maso a krev, RoboCop, Total Recall), a potom zkoumal, kam až může zajít v oblasti erotiky. Základní instinkt byl hit, následné Showgirls už ne.

Základní instinkt je variací na filmy Alfreda Hitchcocka, ale je záměrně otevřenější v zobrazování sexu i násilí, a přitom komplikovanější co do vypravěčské práce se zatajováním a odhalováním informací. Bohužel, z dnešního pohledu se tu pracuje vyloženě démonizujícím způsobem s motivem dominantních žen a lesbické či bisexuální orientace. Film měl navíc nepříjemnou dohru i v soukromém životě herečky Sharon Stone. Tento díl pořadu Kinolog je ten nejvíc mládeži nepřístupný, co kdy byl.
Kinolog: Základní instinkt obsahuje vraždící lesby, litry spermatu a vtipy na úkor Hollywoodu | Kinobox

PŘEDCHOZÍ DÍL KINOLOGA

Nicolas Cage si kvůli filmu vytrhal zuby. Kde leží hranice šílenství

59letý herec má za sebou více než 100 rolí. Býval obsazovaný do oscarových dramat, romantických melodramat i akčních blockbusterů. V posledních dvaceti letech se však objevuje v mnohdy nepopsatelných podivnostech. Co se stalo s jeho kariérou a jak je to s jeho hereckým talentem?
Kinolog: Nicolas Cage si kvůli filmu vytrhal zuby. Kde leží hranice šílenství