Nejlepší filmy roku 2020

Nejlepší filmy roku 2020
Chlast (2020) | Nordisk Film Distribution
Kvůli Covidu jsme v roce 2020 přišly o takové (potencionální) hity jako Není čas zemřít, Duna nebo Kingsman: První mise. S tím však teď už nic nenaděláme, tak si pojďme alespoň v rychlosti projet největší a nejzajímavější filmové pecky, jimž se k nám podařilo dostat - ať už díky kinodistribuci nebo skrze nejrůznější VOD platformy.
Z blockbusterů, tj. z kategorie, která kvůli koronaviru utrpěla nejvíce (viz výše), si největší pozornost nepřekvapivě vysloužil další hlavumatoucí sci-fi thriller Christophera Nolana Tenet. Z ryze akčních filmů možná nejpříjemněji potěšil mnoho let odkládaný návrat dvojice svérázných černošských poldů v podání Willa Smithe a Martina Lawrence v Mizerové navždy. Za zmínku pak určitě stojí i netflixovská čistokrevná žánrová nakládačka Vyproštění, v níž Chris Hemsworth jako bývalý voják při záchraně mladého chlapce vyhladí půlku Bangladéše.
Will Smith, Martin Lawrence
Will Smith | Sony
Parádní comeback předvedl na začátku roku expert na stylové gangsterky Guy Ritchie se svými hvězdně obsazenými Gentlemany, pozoruhodnou a taktéž výtečně herecky obsazenou parafrázi tradičních detektivek Na nože přinesl do kin Rian Johnson.
Mezi horory loni pravděpodobně nejvíce vynikl Neviditelný, v němž se režisérovi Leigh Whannellovi povedlo chytře a nápaditě aktualizovat slavnou sci-fi látku z pera H. G. Wellse. Na Netflixu poté velmi potěšila originálně a rovněž velmi aktuálně pojatá variace oblíbeného subžánru haunted-house hororů s názvem Jeho dům.
Jeho dům
Jeho dům (2021) | Netflix
Z animovaných filmů se obrovské přízni těšila nová pixarovka Frčíme, ke konci roku si mnohá divácká srdce získala také osobitá dětská fantasy Tomma Moorea Vlkochodci, kterou uvedl Apple TV+. Kvalitních romantických komedií se k nám minulý rok mnoho nedostalo, minimálně jedna však za vidění určitě stála - Palm Springs. Náramně příjemná a zábavná oddechovka umně pracující s oblíbeným motivem časové smyčky.
Z hutnějších a náročnějších děl se skvělým ohlasům těšilo oscarové válečné drama Sama Mendese 1917, emotivní soudní drama dle skutečných událostí Chicagský tribunál, evropský film roku s vynikajícím Madsem Mikkelsenem a s příznačným názvem Chlast, novinka Romana Polanského pojednávající o proslulé Dreyfusově aféře Žaluji!, polský hit o poněkud netradičním knězi Corpus Christi, tematicky vyostřené a lehce skandální dánsko-švédské psychologické rodinné drama Srdcová královna či francouzští Bídníci, drsný krimi thriller ze současného pařížského předměstí, jehož název záměrně odkazuje k literární klasice Victora Huga.
Chicagský tribunál
John Carroll Lynch, Jeremy Strong, Sacha Baron Cohen | Netflix
Ze zahraničních dokumentů pak u diváků i odborné kritiky slavily významný úspěch především přírodovědecky laděné snímky David Attenborough: Život na naší planetě a opravdu netradiční, ale o to unikátnější "mezidruhová romance" s názvem Moje učitelka chobotnice.
I domácí kinematografie nabídla nejeden zajímavý a hodnotný titul. Po právu se v dobrém mluvilo o životopisném dramatu Agnieszky Holland Šarlatán a myšlenkově podnětnou reflexi současné české politicko-sociální situace zase nabídl Modelář Petra Zelenky. Velmi pozitivní ohlasy doprovázejí i některé tematicky značně specifické dokumenty. V síti Víta Klusáka a Barbory Chalupové, zaměřující se na palčivou problematiku internetových sexuálních predátorů, a Králové videa v režii Lukáše Bulavy, nostalgicky laděné ohlédnutí za dobou tzv. pirátského rychlodabingu.
Ondřej Neff
Králové videa | Festival otrlého diváka
10 nejlepších filmů roku dle redakce Kinoboxu:
1. Chlast (2020)
Chlast

2. Neviditelný (2020)
Neviditelný

3. Tenet (2020)
Tenet: 1. trailer | Warner Bros.

4. Moje učitelka chobotnice (2020)

5. Srdcová královna (2019)
Srdcová královna

6. Žaluji (2019)
Žaluji!

7. Corpus Christi (2019)
Corpus Christi

8. Bídníci (2019)
Bídníci

9. 1917 (2019)
1917

10. David Attenborough: Život na naší planetě (2020)
Martin Elsbury, David Attenborough, Steven Price, Alastair Fothergill, Jonathan Hughes | Netflix

Nevešlo se: Gentlemani, Chicagský tribunál, Králové videa, Mank, Modelář, Na nože, Palm Springs, Vlkochodci, Země medu