Recenze: Král šamanů je zpět a budí různorodé ohlasy. Mladiství zde bojují po boku zemřelých dospělých

Recenze: Král šamanů je zpět a budí různorodé ohlasy. Mladiství zde bojují po boku zemřelých dospělých
Shaman King (2021) | Netflix
Král šamanů (The Shaman King) je původně japonský manga komiks, který se těšil první vlně obliby mezi roky 1998 až 2004. Díky tomu, že si jej zamilovala spousta japonských čtenářů, podle předlohy natočili v roce 2001 stejnojmenný animovaný seriál. Ten se nyní pod vedením japonské produkční společnosti Bridge dočkal svého restartu. Od dubna tohoto roku je k vidění na japonských i zahraničních VOD kanálech a je mezi nimi i Netflix, který u nás nabízí sledování s českými titulky. Nyní je na Netflixu přístupných 13 epizod, ty budou ale brzy doplněny o dalších šest a tím bude údajně ukončena první sezóna. Celkem bychom se měli dočkat 52 epizod, kdy ale budou u nás kompletně ke zhlédnutí, to se zatím neví.
Trailer:
Král šamanů
Král šamanů je velice populární příběh, který si ve své době oblíbili fanoušci japonské kultury po celém světě. Mohl by konkurovat například Pokémonům nebo Digimonům, a to přesto, že má oproti těmto seriálům prakticky minimální počet epizod. Podle slov autora původního manga komiksu Hiroyuki Takei obsahuje jeho dílo motivy, s jimiž se do té doby v japonské popkultuře nepracovalo. Své náměty čerpal až z dalekého západu, kde si vypůjčil šamanství starých indiánských kmenů, lehce si je poupravil a vytvořil originální a poměrně zajímavý příběh, který si svou pozornost rozhodně zaslouží.
Hlavní postavou příběhu je dospívající Yoh Asakura, který se chce stát králem šamanů, aby dokázal komunikovat s nejvyššími božstvy a zároveň tím dosáhl klidného a bezstarostného života. Šamani komunikují se světem mrtvých a využívají svá smrtelná těla, aby skrz ně mohly bojovat zemřelé duše. Zatímco někteří považují duchy pouze za svůj majetek a bojové nástroje, tak Yoh bere svého duchovního spojence, legendárního šermíře Amidamarua, jako přítele.
mladistvi-bojujici-po-boku-zemrelych-dospelych-kral-samanu-je-zpet-a-budi-ruznorode-ohlasy-9
Shaman King (2021) | Netflix
Yoh je poněkud líný, ale zato překvapivě ambiciózní chlapec, který podle slov svého okolí oplývá neskutečnou lidskostí a dobrým srdcem. Vždy se zajímá o své soupeře a jejich sny, které si chtějí splnit po dosažení jejich vítězství. Všichni šamani totiž mají stejný cíl, stát se králem. Dalšími hlavními postavami jsou jeho lidský přítel Manta a budoucí žena Anna.
mladistvi-bojujici-po-boku-zemrelych-dospelych-kral-samanu-je-zpet-a-budi-ruznorode-ohlasy-3
Shaman King (2021) | Netflix
V seriálu vystupuje ale řada dalších vedlejších postav, jak už je u anime typu shonen jump zvykem. Cílovou skupinou tohoto žánru jsou především dospívající chlapci nebo mladí dospělí, velmi často si ale tyto příběhy díky své akčnosti zamilovávají i dívky.
Král šamanů mě jistě zaujal svou vizuální stránkou, která je velice podobná původnímu seriálu z prvního desetiletí tohoto století. Žádný charakter se nedočkal nějakého většího přepracování a troufám si tvrdit, že je kopií i samotný příběh. Dočkali jsme se tudíž svého oblíbeného seriálu z dětství ve zcela novém župánku, který si jistě zamiluje i dnešní mládež. Podle některých fanoušků je ale remake uspěchaný a své prvotině se nemůže rovnat. Není to ale poprvé, co se známé starší anime dočkalo moderního zpracování.
mladistvi-bojujici-po-boku-zemrelych-dospelych-kral-samanu-je-zpet-a-budi-ruznorode-ohlasy-13
Shaman King (2021) | Netflix
Podobného remaku se dočkal i seriál Sailor Moon, který byl oproti svému originálu z devadesátých let zkrácený o více než sto dílů. Přesto si ale své příznivce našel a anime tak získalo pozornost nových mladších diváků. V Japonsku se už od doby, co nový Král šamanů vyšel, začaly opět prodávat mangy ve velkém, které se stejně jako seriál dočkaly svého reprintu. I přes jisté nespokojenosti převážně českých fanoušků si tedy troufám tvrdit, že moderní remake svůj účel splňuje.
mladistvi-bojujici-po-boku-zemrelych-dospelych-kral-samanu-je-zpet-a-budi-ruznorode-ohlasy-5
Shaman King (2021) | Netflix
Dle mého názoru je seriál vhodný spíše pro mládež než pro dospělé, poněvadž jsou zde v hlavních rolích dětské postavy, které mají ke svému věku také úměrně zvolenou mentalitu. Nedočkáte se zde tudíž žádných hlubokých úvah, psychologických rozborů a ani nějakých zajímavých myšlenek. Hlavním sdělením seriálu je to, že si má člověk stát za svým, bojovat za to, co považuje za správné a zároveň si bránit čistotu své duše. Seriál Král šamanů jsem si ale i tak poměrně užila, při jeho sledování jsem si odpočinula a načerpala trochu tradiční japonské mládežnické kultury.
Hodnocení: 70 %
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE