Team America představil retardovaného Matta Damona. Herec kvůli tomu dodnes dává autogramy

Team America představil retardovaného Matta Damona. Herec kvůli tomu dodnes dává autogramy
Team America: Světovej policajt | Paramount Pictures
Loutková řachanda z roku 2004 od tvůrců Městečka South Park Treye Parkera a Matta Stonea si totiž v rámci svých satirických špílců utahovala i z pestré palety hollywoodských herců a hereček, mezi nimiž měla prominentní místo loutka Matta Damona. Ten je přitom skutečným přítelem Parkera a Stonea, a tak se jeho zařazení do filmu vyloženě nabízelo.
Matt Damon
Matt Damon

Herec

Herec je však ve snímku zobrazen jako prosťáček, který neumí říct nic jiného než své jméno. Podle webu The Independent tvůrci s tímto nápadem přišli poté, co vyrobená loutka Damona podle nich vypadala jako duševně zaostalá a oni nechtěli vyrábět novou. „Ze svého obrazu v Teamu America jsem byl vždycky trochu zmatený. Pro každého z nás je obtížné si uvědomit, jak navenek působíme, a tak když jsem se viděl, jak dokážu říct pouze svoje jméno, tak mě napadlo: ‚Páni, takže takhle mě lidé vnímají?‘ Ale s Treyem a Mattem jsem o tom nikdy nemluvil,“ přiznal Damon pro The Independent určitou rozmrzelost.
Postupem let se však s tímto zobrazením více méně smířil. V rozhovoru pro nadaci spojenou s hereckou asociací SAG-AFTRA v roce 2018 připustil, že za svou kariéru podepsal víc fotek se svou podobiznou z Teamu America než s jakýmkoli jiným filmem, v němž doopravdy hrál. „Lidé, kteří sbírají podpisy, obvykle přijdou s celým balíčkem obrázků. Zhruba polovina z nich často obsahuje tu loutku a oni se vždycky ptají: ‚Můžete prosím napsat Matt Damon?‘ a u toho mluví tím přihlouplým hlasem,“ vzpomínal Damon v onom rozhovoru dostupném na YouTube.
Team America: Světovej policajt
Team America: Světovej policajt
Team America: Světovej policajt
Team America: Světovej policajt
Team America: Světovej policajt
Slavný herec a jedna z nejúspěšnějších tváří současného Hollywoodu tedy dokazuje, že si ze sebe dokáže udělat legraci a vyhovět fanouškům i s požadavky, které se mu původně příliš nezamlouvaly. V dobovém propagačním rozhovoru k filmu navíc Stone přiznal, že jde o natolik zjevnou legraci, že s případnou Damonovou zlobou ani nepočítal.
Kultovní komedii Team America: Světovej policajt můžete vidět na platformě SkyShowtime. Podívejte se i na náš žebříček nejlepších filmových satir.
Zdroje: The Independent, YouTube, Cracked