Režisér Černobylu natočí film o posledních dnech Saddáma Husajna. Nečekejte černobílý příběh

Režisér Černobylu natočí film o posledních dnech Saddáma Husajna. Nečekejte černobílý příběh
Černobyl | HBO
The Hollywood Reporter informuje o tom, že se tenhle bedlivě vyhlížený filmař rozhodl natočit snímek Amo Saddam o posledních dnech života diktátora, kterého Spojené státy nejdřív držely u moci, pak se jim ale zprotivil, tak proti němu pod falešnou záminkou rozpoutaly válku. Litovat ale tohohle zločince jistě nikdo nemusí, rozhodně nejde o ukřivděného lidumila. Proto bude zajímavé, z jakého úhlu pohledu Renck svůj film pojme.
Johan Renck
Johan Renck

Režisér

7.8
Hlavní roli ztvární herec Barry Keoghan, v tuto chvíli jedna z nejžhavějších mladých star, předně díky Saltburnu a Vílách z Inisherinu. Pokud jste sebou cukli, nebojte, irský herec neztvární arabského vůdce, ale amerického vojáka, jehož očima budeme Saddámovy poslední okamžiky sledovat. Saddám je zatím bez tváře, režisér však říká, že hledá autentického herce pocházejícího z perského regionu, který zvládne mluvit arabsky a nabídne patřičný výkon. Natáčet by se mělo začít na podzim.
z-detskych-domovu-mezi-nejtalentovanejsi-soucasne-herce-barry-keoghan-umi-znepokojovat-desit-i-rozesmutnit
Barry Keoghan | Walt Disney Studios
Amo Saddam se bude inspirovat knihou The Prisoner in His Palace: Saddam Hussein, His American Guards, and What History Leaves Unsaid (doslova Vězněm ve svém paláci: Saddám Husajn, jeho americká stráž a co zůstalo v historii nevyřčeno) spisovatele Willa Bardenwerpera, jež zaznamenává svědectví dvanácti vojáků, kteří válečného zločince střežili během soudu, který skončil jeho oběšením. Scénář napsal Darby Kealey.
Kosmonaut z Čech s vtipálkem Sandlerem v prvním traileru. Láká na opojné sci-fi
Filmy16. 1. 2024
Kosmonaut z Čech s vtipálkem Sandlerem v prvním traileru. Láká na opojné sci-fi
The Hollywood Reporter informuje, že snímek se bude pokoušet vypořádat se Saddámem jako s dědictvím americké imperiální politiky, což je jistě podnětný úhel pohledu. Černobyl se občas setkával s výtkami, že až příliš podléhá představě Sovětského svazu jako říše zla, kde lidé žijí obklopení šedivými rekvizitami a od rána do večera žehrají na svůj život. Tématu seriálu to však posloužilo a vedlo k intenzivní podívané. Přesto je jistě pěkné, že další Renckův projekt avizuje, že se pokusí vyhnout černobílosti a na svou situaci nahlédne v její komplexitě. Obzvlášť na americké půdě to může vyvolat nějakou tu kontroverzi.
Renck se vyjádřil, že doufá, že se mu atmosféru Bagdádu roku 2006 podaří vystihnout vtahujícím a intenzivním dojmem a vyhne se „všem klišé typických válečných filmů.“ Jeho hrdinové budou uvězněni v městě, okolo kterého stále probíhá válečný chaos, budou tedy svým způsobem zaseklí na místě podobně jako jejich kořist. „Bude to nejvíc ze všeho vězeňský film,“ vysvětluje režisér.
Černobyl najdete na HBO Max. Podívejte se i na žebříček nejlepších seriálů v jejich katalogu podle databáze Kinoboxu. Hádejte, kdo je první?
zdroj: The Hollywood Reporter