Král filmové postmoderny Leos Carax chystá autobiografický snímek

Král filmové postmoderny Leos Carax chystá autobiografický snímek
Leos Carax | The Film Stage
Po Boží ruce Paola Sorrentina či Fabelmanových Stevena Spielberga se i francouzský provokatér Leos Carax rozhodl pomocí filmu ohlédnout za svou minulostí. Produkční společnost CG Cinema na svých webových stránkách oznámila, že tvůrce právě dotočil autobiografický titul C’est pas moi, což by se dalo přeložit jako To nejsem já.
Narozdíl od prvních dvou jmenovaných zřejmě nepůjde o nostalgický výlet do mládí, nýbrž o ostře podvratný revizionistický výběr formativních situací. Má sledovat 40 let Caraxovy filmové tvorby na pozadí politických změn. Pravděpodobně se můžeme těšit na kolážovitou strukturu, vytvářenou Caraxovým věrným štábem, jenž je již několik projektů víceméně stejný. O obraz se postarala jeho dvorní kameramanka Caroline Champetier, film nyní putuje do střižny Nelly Quettier.
C'est pas moi foto 2
C'est pas moi | CG Cinéma
Tradičně lze očekávat prvky magického realismu, jelikož režisér by údajně měl potkávat postavy ze svých filmů, intertextuální hrátky, dekonstrukci biografického žánru a ohýbání filmařských norem a pravidel. Bude zajímavé sledovat, jakým směrem povede vyústění příběhu, které v jeho filmech zpravidla bývá tragické.
Snímek dorazí do kin příští rok a s největší pravděpodobností bude mít premiéru v Cannes, kde Carax naposledy otevíral předloni s muzikálem variující Annette, kde rozkrývá toxický vztah agresivního komika a operní pěvkyně, kterým se brzy narodí dítě. Zároveň se od 80. let jedná o jeho nejkratší pauzu mezi filmy, neboť od debutu z roku 1984 natočil jen pět celovečerních filmů, pokud nepočítáme spolurežii povídkového Tokia!