TOP kina USA: Fanoušci se k Terminátorovi otočili zády

TOP kina USA: Fanoušci se k Terminátorovi otočili zády
Terminátor: Vzpoura strojů, Arnold Schwarzenegger | 2003 Warner Bros.
A přitom to původně vypadalo tak nadějně! Pár měsíců zpátky se prorokoval start nad čtyřicet milionů s možností položit rekord série (ten drží paradoxně se 42 miliony Salvation, který celkově ale vydělal nejméně). K tomu se přidaly spokojené ohlasy z řad kritiky i diváků. A přesto se začíná za první víkend na pouhých 29 milionech, přičemž měl film k dispozici více jak 4000 amerických kin a masivní rozpočet okolo dvou set milionů dolarů. Výrazně horší Genisys mělo dva roky zpátky startovné jen o dva miliony menší a to nemluvíme o mezinárodních trzích. I tady totiž dostal Temný osud pěkně přes prsty.
Za první víkend to ve zbytku světa bylo za 72,9 milionů, přičemž mizivých 28 přiteklo z Číny (tam blockbustery běžně startují okolo stovky). Že je tenhle zájem ve zbytku světa vlažný potvrzuje i porovnání s Genisys - to mělo totiž za první víkend z ostatních trhů mega 85. Temný osud tak v celkových číslech za úvodní tři dny (123 milionů) startuje ještě o čtyři miliony hůře, než vysmívaný Genisys. A to nepočítáme inflaci, která by rozdíl ještě o něco prohloubila. Zkrátka a dobře jde o průšvih, který jasně říká, že fanoušci už značce nevěří a ani znovu zapojení Camerona na tom nic nezměnilo.
Terminátor: Hodnoceno od nejlepšího filmu po nejhorší
Téma8. 3. 2020
Terminátor: Hodnoceno od nejlepšího filmu po nejhorší
Nového Terminátora (a sérii jako takovou) může zachránit jen šeptanda, kdy si film bude diváky získávat postupně. Je ale otázkou, jestli na to má. Je rozhodně fajn a vrací sérii do správných kolejí, ale že by měl vyloženě kulervoucí moment, kterým by to člověk prodal při vyprávění u piva kamarádům, tím si úplně jistý nejsem. Od toho máme v kinech Jokera.
A že to šílenci z Gothamu pořád jde! Ani pátý týden od uvedení mu nijak výrazně nedochází dech a celosvětově má na kontě ohromujících 934 milionů dolarů. Ta miliarda snad nakonec opravdu padne, což je scénář, se kterým u Warnerů nejspíš nepočítali ani v těch nejdivočejších snech.
Nutno říct, že "termoš" nebyl sám, kdo o víkendu v US kinech vybouchl. Animák s liščím hrdinou Arctic Dogs měl k dispozici téměř tři tisíce sálů a přesto si odnesl chabých 3,1 milionů dolarů a skončil v rámci debutu až na desáté příčce. Podobně neradostně dopadla dobová Temná tvář Brooklynu aka druhý režijní počin Edwarda Nortona. Film má solidní recenze, ne ale dostatečně dobré, aby opravdu útočil na zájem diváků (a oscarové sošky). 3,6 milionů na devátém místě přesto není tak hrozivých, protože film byl nasazen jen do 1342 kin a stál skromných 26 milionů. Hit z toho určitě nebude, ale na další film by si Norton vydělat měl bez větších problémů.
Temná tvář Brooklynu
Zazie Beetz, Joaquin Phoenix