Aerovod končí, otěže přebírá KVIFF.TV. Česká streamovací platforma nabízí festivalové hity i národní klasiku

Aerovod končí, otěže přebírá KVIFF.TV. Česká streamovací platforma nabízí festivalové hity i národní klasiku
Nejhorší člověk na světě | Aerofilms
Ano, je divné, že firma zahazuje chytlavý název Aerovod, který si lze snadno zapamatovat a má potenciál i na mezinárodním trhu, a vymění ho za podivnou nicneříkající zkratku. Nejeden komentátor už se tomu stihl podivit.
Rozhodnutí majitelů asi pramení z důvěry v renomé mateřského karlovarského festivalu (Karlovy Vary International Film Festival, odtud KVIFF). Ale kdo v Česku, natož kdekoli jinde, má k této zkratce vztah, snad s výjimkou několika novinářů a producentů, jimž padají do spamu tiskovky? Kdo v České republice z potenciálních platících zákazníků nebude zcela zmatený? Jeví se to jako začátečnická marketingová chyba, u níž musíme jen doufat, že nepoloží celý projekt, což bohužel není vyloučené.
Parazit
Parazit | CJ Entertainment
Byla by to velká škoda, jinak totiž KVIFF.TV přejímá víceméně vše sympatické z Aerovodu. Předplatné existuje ve dvou rovinách – celý katalog je přístupný za jednorázové sumy, některé tituly jsou pak navíc plošně zpřístupněné za předplatné 160 Kč za měsíc či 1700 za rok.
Knihovna v tuto chvíli láká na více než 500 filmů, což se možná nezdá jako příliš velké číslo v porovnání s nadnárodními streamovacími giganty. Nutno však podotknout, že nabídka vychází z dramaturgie karlovarského festivalu a distributora/producenta Aerofilms. Jde tedy o silně kurátorovaný výběr, kde je možné u jednotlivých titulů očekávat vyšší průměrnou kvalitu než u většiny konkurence. Především z pohledu festivalových a „náročnějších" diváků a divaček.
V rámci předplatného jde zhlédnout geniálního korejského Parazita, který ovládl i americké Oscary. Za příplatek je zde k mání i loňská festivalová hitovka, skandinávský film Nejhorší člověk na světě. Před premiérou třetí řady kultovního Království Larse von Triera si můžete projet všech osm předchozích epizod. K dispozici je i mnoho českých fikčních a dokumentárních filmů, a to včetně klasiky. Homepage právě nabízí snímek Marečku, podejte mi pero! či Upíra z Feratu, vše jako součást předplatného.
KVIFF.TV, stejně jako Aerovod, tedy nebude platformou náhodného binge, ale jednotlivých silných zážitků. Blíž bude mít k MUBI (stylizovaného do „nonstop online festivalu“) než k nekonečné změti obsahu na Netflixu, kde několik vlajkových lodí doplňuje většinou šedivý obsah. Snad firmě podivný název nepodrazí nohy a lidé si na něj zvyknou.

Kinolog: Vrahoun Dahmer na Netflixu je hit. Jak moc se seriál míjí s realitou?

Sérioví vrazi jsou hlavními hvězdami žánru true crime. Nová hraná série na Netflixu ale zachází mnohem dál než všechny ostatní. Nesoustředí se jenom na postavu vraha, dává velký prostor i obětem a jeho rodinám. Ale je to dobře?